Hate Me or Love Me, just click LIKE. LOL

Pengikut Gua

Monday, December 31, 2012

Kisah Ketam Mengajar Anaknya Berjalan

salam..
okeh ini entri mungkin bakal menyakitkan hati anda. jadi sila jangan teruskan membaca kalau tidak mahu binasa. eh?

baiklah..begini..sebenarnya aku sangat la hairan melihat orang yang suka memberi nasihat, tetapi tidak bersesuaian dengan apa yang dipraktikannya. ramai kot orang spesis macam ni sekarang. dari dulu pun aku rasa memang ramai tapi sejak ada laman sosial ni gejala ini semakin menjadi-jadi. aku bagi satu contoh mudah, si A ini dulunya tidak bertudung. suatu hari dia dapat hidayah lalu dia bertudung. alhamdulillah. lalu sejak detik itu dia merasakan bahawasanya dia harus mengajak rakan-rakan lain untuk berubah sepertinya. lalu saban hari dia akan mengupdate status tentang dosa-dosa orang yang tidak bertudung, orang bertudung nampak manis, bakal suami beruntung bla bla bla... tapi pada suatu hari yang hening, ketika si B sedang melayari mukabuku, lalu ternampaklah beliau akan gambar si A tadi bersama rakan-rakannya sedang beriadah. dan peliklah si B ini apabila melihat pakain si A. ya, si A masih juga bertudung. tapi kenapa lengan bajunya pendek????? apakah dia tidak memahami apa itu konsep aurat? apakah dia fikir bahawasanya dengan menutup rambut sahaja maka dia sudah menutup auratnya dengan sempurna? baiklah, itu tidak mengapa. masing-masing punya dosa pahala. si B tidak menegur lantaran mereka tidak terlalu rapat. mahu ditegur di khalayak (komen gambar), risau akan memalukan si A. seperti pesan imam Syafie,

 "Jika kamu menegur saudaramu dalam sembunyi, maka kamu telah menjalankan tanggungjawabmu, sebaliknya jika kamu menegurnya di khalayak umum, maka kamu telah membogelkannya di depan orang ramai."

tapi makin tidak ditegur, si A makin merasakan dirinya bagus. sampai naik jengkel si B ini. dan rasa kejengkelan itu terus dipendamkan sehingga tercetusnya entri ini.

oke yang kedua pula. masih lagi tentang orang yang cakap tak serupa bikin. tapi situasinya agak lain. boleh juga dikatakan sebagai bikin tak serupa cakap. contohnya, kau dulu budak yang sosial gila. tapi lama-lama kau bertaubat. lalu kau pun merasakan bahawa menjadi tanggungjawab kau untuk menasihati orang dengan menunjukkan teladan yang baik. kau nasihat kat orang macam ni :
"tak baik tau perempuan keluar malam. nanti mengundang fitnah. aku tak pernah keluar malam kecuali untuk hal-hal terdesak je. kalau setakat suka-suka, aku takkan pergi. baik duduk rumah je mengaji. kau dengar lah nasihat aku ni."
helloooo kalau kau nasihat macam tu kat orang yang tak kenal kau takpe. nasihat face to face takpe. tapi kalau kau bagi nasihat camtu kat laman sosial, pulak tu ada kawan lama kau yang sama-sama gi clubbing nampak status kau, memang kau kena bahan kaw-kaw! bukanlah maksud aku orang yang baru nampak 'nur' ni tak layak menasihati orang lain. bukan. tapi please, kalau nak nasihat, jangan sampai menipu. orang akan lebih respek kalau kau nasihat dengan cara jujur macam ni :
"tak baik tau perempuan keluar malam. nanti mengundang fitnah. saya pernah berada dalam situasi awak dan kini saya sedar itu semua hanyalah keseronokan sementara semata-mata. saya tak nak awal menyesal macam saya."
nampak dia punya beza? yang satu bajet malaikat, satu lagi manusia khilaf yang telah kembali ke pangkal jalan. aku prefer nasihat yang kedua.

oke yang ketiga (apa banyak sangat aku tak puas hati ni?)
yang ini sama dengan situasi kedua, cuma vice versa. kalau tadi orang tu bajet tak pernah buat salah, yang ini pulak menasihati atau mengumpat orang lain dengan yakin tapi last-last dia kena balik. contohnya macam ni :
"aku tak mainlah nak show off boyfren kat FB. siap cover photo gambar berdua. yucks.."
itu kata-kata sebelum ada boyfriend. setelah ada boyfriend, bukan takat cover photo, semua album dia penuh dengan gambar boyfren. hari-hari instagram gambar dia gi dating. kalau main tweet lak macam diorang berdua je saling mengikuti (follow). kat FB status pun 'married'. apakah? spesis macam ni pernah aku jumpa. bukan setakat bab kapel je, tapi macam-macam aspek ada. macam geli tau. yelah mula-mula kau respek pendirian dia tak buat macam ni macam tu tapi last-last, apa sudah jadi? macam kau nak bagi kaki je.

huh..panjang bebelan aku hari ni. okelah takat tu je. Selamat Tahun Baru!

p/s : takde wish panjang-panjang sebab aku tak pandai bagi wish. kbai


Monday, December 17, 2012

Mat Luthfi dan Anwar Hadi Bakal Bermain untuk Harimau Malaya

Tanggal 12.12.12 sudah pun berlalu. Seperti biasanya aku malassss nak update blog nak cakap pasal hari tersebut. buat apa nak update kalau takde benda best berlaku. kan kan kan? oh tapi sebenarnya ada je benda best jadi hari tu. tapi sebab aku malas update blog jadi aku pura-pura la cakap takde benda best. apa cakap belit-belit cam bangang ni??

hey you all tahu, hari tu kan, 12.12.12.. Mat Luthfi ngan Anwar Hadi datang UPSI. auwwww teruja aku dowh. tak pernah aku teruja camni walaupon banyak gila dah artis datang UPSI ni. haha..diorang datang sebagai juri jemputan dan bagi talk untuk pertandingan apa ntah aku lupa ( padahal event fakulti sendiri tapi tak ingat nama event puihhh.) dah la eksaited konon nak jumpa diorang, tapi bangun pukul 9.10am itupun Fisya kejutkan. event start pukul 8am kot tapi memandangkan aku tau vlogger terkenal itew datang pukul 11 makanya aku saja bangun lambat. takde kelas pagi kan biase lerrr (buat muka bangga kembang-kembangn hidong)

sampai je kat Dewan Konvensyen Bangunan E-Learning (tempat event), tengok kat luar macam lengang je. yang ada Ajk-ajk bertugas je. tapi kat luar tu ada live streaming (cehhh) talk kat dalam dewan konvensyen tu. masa tu orang lain bagi talk. sorang member aku yang juga ajk event tu suruh kitorang masuk, tapi dalam masa yang sama turut memberitahu bahawasanya Anwar Hadi sedang berada di dalam tandas. kahh.. memandangkan aku tak minat AH (ops), makanya aku tak teruja. kalau ML kat dalam tu maybe aku akan tunggu kat luar tandas (eh?).

masuk-masuk je dewan kerusi semua agak penuh. terpaksa duduk kat kerusi belakang tanpa meja. beberapa belas minit kemudian masuklah AH dari pintu utama (yang tadinya dalam tandas) dan menuju ke tempat duduk beliau. OMG hensem rupanya beliau ini. kalau dalam youtube takdelah hensem sangat (bagi aku). ML pulak masa tu memang dah sampai. tak taulah bila mereka berdua ini sampai tapi yang pastinya sampai dulu daripada kitorang. ML very the comel you know. sama je apa yang kita nampak dia kat youtube dengan nampak dia personally. cara cakap pon sama. macam tu la dia kat youtube, macam tu jugak la dia kat luar. tapi memandangkan tajuk yang diberi (untuk talk) agak formal jadi dia tak biasa. dia pon cakap macam kelakar je bagi talk secara formal. beza dengan AH yang agak pemalu bila bagi talk. beza gila dengan personaliti dia dalam youtube. may be dia tak biasa berdepan dengan crowd kot.

oke dipendekkan cerita, seusai majlis, kitorang (aku dan kawan-kawan) pon pergi la makan tengahari. sebab pengacara majlis cakap kalau nak amek gambar, tunggu lepas makan. pukul 2pm aku nekad melewatkan diri ke kelas. padahal aku ada kelas pukul 2pm-5pm. lagipun lecturer aku selalu masuk lambat jadi aku tak takut sangat. keluar je dari lif ke tingkat 5 terus hoih orang dah start amek gambar dah.. aku pon terkedek-kedek la gi tempat my friend Wana.."Wana, nak amek gambar jugak.." and Wana terus "hah pergi cepat.." and my another friend, Andi, ajk event ni, "ni last ye amek gambar..oh tidak "andi kejap..1 je lagi..kiorang pun nak.." sambil senyum-senyum manja mintak penampar. dan senyuman gedik itu berhasil juga apabila



















motif sangat kan gambar besar gedabak. apa kau ingat senang ke aku nak duduk kat tengah-tengah tu tanpa berebut dengan Fida? Berebut okayyyy depan-depan ML dan AH. tak senonoh betul. haha.. takpe asalkan dapat duduk tengah-tengah. bukan diorang kenal aku pon.



tajuk tak berkaitan. kbai




Tuesday, December 11, 2012

Saya Poyo

Petang yang indah :)
amboi bukan main lagi pagi tadi buat entri pagi yang indah, lepas tu petang pulak nak indah jugak. mestilah kan..hujan katakan. sedap wooo tido sambil dengar bunyi guruh. perghhh.. tapi kepala aku dah sakit ni overdos tido so takleh sambung tido.

bangun-bangun tido je aku terus gi mandi. lepas mandi aku terus bukak lappy. hoih semangat buka lappy tanpa menghiraukan makan tengahari. *mesti ada yang tanya 'kau tak sembayang ke woi? sila malu dengan soalan tersebut kalau anda seorang lelaki. lalalalala.  memang habit aku sebenarnya bukak lappy lepas bangun tido atau lepas mandi. kadang-kadang sebelum masak pun aku bukak laptop dulu. dengan alasan kalau aku nak gunan nanti senang. kannnnn...logik tak logik tak? macam bangang

ok berbalik kepada cerita asal mengapakah aku rajin membuat entri pada petang-petang sebegini.. sebabnya aku baru menang contest!! haha okay aku tak pandai buat ayat dramatik tapi pokoknya aku nak bagitau aku menang contest. alaa...contest hari tu yang aku rekrut korang semua (friend FB) gi like gambar aku adik beradik tu. hahaha.. tak sia-sia kan usaha aku. menang jugak akhirnya. cett ayat macam menang RM50K


kehkehkeh


sebenarnya aku dapat tau pasal contest ni secara tak sengaja daripada seorang kawan yang mintak tolong aku like gambar bagi pihak kawan dia. masa aku like tu aku usha la kan page tersebut. usha-usha tengok ada family category. tengok contestant pulak paling tinggi like tak sampai 200 like. kalau couple category banyak gila dah like. bersaing sengit. ikut pengalaman aku pun kalau asal aku ikut couple category je kompem aku kalah. hahaha..so aku tukar strategy (motif nak strategi?)  family category. aku hantar pic aku ngan adik-adik aku. aku hantar gambar Jumaat lepas. Hari Sabtu (tengah malam) baru gambar aku kena upload kat FB. tarikh tutup undi pulak hari Isnin 11pm. haaa kau semangat gila aku minta tolong friend FB aku like gambar aku. tebalkan muka je lah kan. LOL 

and result ni keluar pagi tadi. aku dah boleh predict dah benda ni sebab beza undi aku dengan pesaing terdekat ada dalam 20 undi. nasib baik aku takde undi rosak kalau tak sia-sia muka tebal aku ni. hahaha.. mesti korang pelik apesal la aku beria-ia kan nak join benda alah ni. dapat hadiah apa? heh hadiah dia bukanlah wang tunai. tapi outdoor photoshoot. diorang akan bagi softcopy gambar yang diorang amek, edit gambar chantek2 and ntah apa lagi aku lupa. kalau aku kira kos photoshoot ni mahal gak sebenarnya. lagipun kitorang adik-beradik takde gambar ohsem. so oke lah ni kan daripada dok amek gambar dalam kete je. so thank you guys yang sudi meluangkan masa meLIKE gambar aku. you all semua memang sporting. ^_^

aku : kita menang
adik lelaki : dapat apa la?
aku : dapat senyuman. LOL
adik lelaki : bongok


Pagi yang Indah :)

whoaaaaaa...selamat pagi dunia!! yeah sekarang pukul 6.50am tapi sebenarnya aku bukan baru bangun ye anak-anak sekalian. sebenarnya aku belum tdo. haha tapi memandangkan aku takde kelas hari ni so what :p
aku ni dok buat Jadual Penentu Kandungan daripada malam tadi sambil layan lagu, layan movie, tu yang boleh terlajak sampai ke pagi. layan youtube lagi la lagha kanzz..

tengah layan-layan lagu kat youtube tu boleh la pulak aku klik lagu Awi Rafael. Memula tengok tajuk lagu macam "oh..okay.." bila dengar lagu dia and hayati lirik dia, wah sangat membuatkan aku bersemangat pagi-pagi ni. sangat fresh you know ;)

memandangkan aku dah tersuka dengan lagu tersebut, maka aku nak copy paste lirik lagu tersebut di sini dan let's sing along. ;)


Lirik Lagu Asalkan Aku OK – Awi Rafael

Selamat pagi, selamat pagi aku ucapkan
Burung merpati bernyanyi di ruang halaman
Hidup ini indah ku kata, 


Hidup ini indah lawa
Hidup ini indah ternyata

Selamat petang, selamat petang aku ucapkan
Kanak-kanak kecil berlari di ruang halaman
Hidup ini indah ku kata, 


Hidup ini indah lawa
Hidup ini indah ternyata

Asalkan aku ok, duit dalam kocek
Hidup dengan sederhana
Keluarga semua ok, masa depan cantik
Hidup jauh narkoba dunia

Asalkan aku ok, hidup macam taukeh
Teman ada sentiasa
Bernyanyi dan karaoke, kaya macam Datuk K
Hidup tanpa masalah dunia

Hidup mewah tanpa berhutang
Hati bersih tak lupa sembahyang
Inilah kehidupan, Inilah kehidupan



Otak cergas tanpa menipu
Jangan marah-marah tak perlu begitu
Inilah kehidupan, Inilah kehidupan

Asalkan aku ok, duit dalam kocek
Hidup dengan sederhana
Keluarga semua ok, masa depan cantik
Hidup jauh narkoba dunia

Asalkan aku ok, hidup macam taukeh
Teman ada sentiasa
Bernyanyi dan karaokekaya macam Datuk K

Hidup tanpa masalah dunia


semangat semua ^_^

Friday, December 7, 2012

Ambil Berkat 2

wah..ada part pulak entri aku sekarang. ada part 1, ada part 2. macam Legnda Budak Setan pulak. kahh.. biasalah aku kan suka bajet fofular. kalau blog-blog yang femes amous tu kan biasanya entri diorang ada banyak part especially kalau gi travel. jadi aku pon nak jugak buat part walaupun hanya travel selama 2 jam dengan perut lapar.

takkan la travel 2 jam gi kenduri kawen semata-mata terus balik ke Tanjung Malim tanpa melencong ke mana-mana? itu namanya budak skema yang apabila mak cakap "Maria, lepas habis tusyen terus balik rumah. jangan singgah mana-mana." itu kalau nama beliau adalah maria. tapi kalau beliau itu adalah Kathy, tak mungkin aku akan selurus bendul sebegitu. kaaahhhh dasar anak durhaka! T_T

sebenarnya kitorang dah pakat-pakat nak gi menara condong masa kat rumah kenduri. semua tak nak balik terus. yelah 30 minit je kot jarak Teluk Intan ngan Hutan Melintang. so setelah menghabiskan lauk pauk yang ada, membingitkan suara hadirin dengan wakil-wakil penyanyi karoke AT20, dan sesi bergambar tak hengat dunia, maka kami pun bergerak secara berjemaah ke Teluk Intan. Kali ni aku drive. tukar shif la pulak kan. Fisya dok belakang jadi penumpang sambil menikmati pemandangan alam. cettt..

masa sampai ke Teluk Intan hujan pon turut dengan agak lebat. gelap je cuaca. kitorang paling lambat sampai. ciss..bebudak lain dah sampai ke tingkat atas menara condong. kitorang baru nak cari parking. sempat lak gado kan nak parking katne. T_T  turun dari kereta, hujan lebat ya ampun. parking keta kat tepi berek kedai so dapat la berlindung dari hujan sementara tunggu kawan daripada seberang jalan ambil kitorang dengan 2 bijik payung di tangan. auwww so nice.

masuk je menara tu mak ai gelap. samar-samar je nampak. takde lampu ke? dah la tangga muat-muat badan je. macam jadi volunteer seekers je. naik tangga then benti jap kat tingkat 1. bergambar-gambar sikit, tengok-tengok pemandangan sikit.. lepas tu, baru je nak gerak ke tingkat seterusnya, bebudak lain dah pakat turun. weh apekah?? rupanya pekerja kat situ suruh turun sebab hujan lebat. gelap. bahaya. tidak ada lampukah disini getus hati kecilku. grrrrrrr

makngai gelapnye

much better

dah orang suruh keluar, kita keluar lah kan. so lets bergambar outside.



woi apesal kau wat lambang tu? tu iluminati la.. @!#$%^&*
(don't be so taksub with this thing)

disebabkan hujan yang turun, kitorang tak dapat amek gambar dengan banyaknya. singgah la gi minum kejap. pastu sambung amek gambar sikit (sebab hujan dah benti) pastu balik. masa nak balik tu hujan turun lagi. agak lebat. dah la lewat petang. gelap. mengantuk gila aku. jalan pulak ya ampun gelap bangat. kitorang tak lalu highway. kitorang berpecah dah. yang konvoi sekali ngan aku ada 2 keta je. aku paling belakang follow Waja, Waja follow Viva Elite. sebenarnya kat belakang ni ada keta Kancil tapi boleh pulak kitorang terpisah. (comel tak description aku?) diorang ikut highway. kitorang kat depan ni ikut jalan lain. redha je aku selisih ngan lori bapak besar. dah la tak biasa drive kan. alhamdulillah sampai gak umah. sampai Behrang aku tak tahan dam memfollow. aku jalan dulu sebab Wana dah tau jalan kan. aku mana pernah drive sampai Behrang. (kesian) Bila dia cakap jalan lurus je, aku pun terus la. tak sabar nak gi Kepsi katakan. bola pon aku terlepas. T_T

muka berlengas jadi terpaksa edit sephia. kbai




Sunday, December 2, 2012

Ambil Berkat

Perghh..hebat tak hebat tajuk entri aku kenzz...penangan dari kenduri kawen lah ni. U'olz tau, tadi I'olz kan pegi kanduri kawen coursemate. auwww...macamkan orang lain tak pernah pegi kenduri kawen kenzz..tettt..

oke-oke serius no more gedik-gedik no no no..setelah sekian lama aku tak update blog tetiba update pasal walimatul urus. kahhh..entah apa-apa aku ni. tapi kan ni first time tau aku gi kenduri member (tak la member kamceng tapi coursemate kira member la kan LOL). dah la pergi tak plan awal-awal. sebelum ni ada la Fisya cakap pasal nak gi kenduri member ni tapi aku angguk-angguk geleng-geleng je. ada ada takde takde. tetiba malam sebelum kenduri tu Fisya ajak pegi. siap tolong cari keta sewa lagi. aku pon apa lagi, zasss..

dan perjalanan kami ke Hutan Melintang itu sangat lah smoothly..kahhhhh

mulakan perjalanan anda dengan mengambil gambar -_-'


akhirnyaa..


akibat terlalu banyak mengalami hentakan sepanjang perjalanan ke destinasi dituju, maka inilah hasilnya setibanya kami di hadapan rumah pengantin. oh ya, terima kasih kancil RM45 per 12 hour. LOL


dah sampai rumah pengantin haruslah makan kenz..gila kau perjalanan 2 jam tanpa sarapan pagi amat menyeksakan. nasib baik masa tu bukan aku yang drive. kalau tak harus aku meroyan kat tengah jalan. muahahahaha

dah habis makan baru nak amek gambar kan. nampak beno lapor nye..

selepas makan, sesi apa kawan-kawan? *BERGAMBAR*.. pandai..good cat good cat..jadi marilah kita bergambar dengan pengantin sambil verangan jadi pengantin. auwwwwwww

bergambar bukan main. tapi masa nak amek gambar dok panggil orang lain suh tangkapkan. kalau guna kamera sendiri takpe. ni pakai DSLR orang lain. haha credit to syamin yang jadi photographer tak berbayar untuk majlis ni. :p


oh by the way nama coursemate aku yang kawen ni k-rol. nama penuh dia aku lupa lak sebab seingat aku, sepanjang 5 sem kitorang kat UPSI ney, tak pernah aku sekelas ngan dia. memang la 1 course tapi kitorang ramai kot. ada 145 orang camtu la. tapi semua kenal each other. wife dia student UPSI gak. course seni kalau tak salah. aku rasa diorang kenal masa study kat sini kot. aku tak pulak gi tanya kan nanti nampak beno busy body..kahhh..tapi sweet kanzz...bertemu jodoh di UPSI (Univ. Pertemuan Suami Isteri) auwww..

majlis ni best tau sebab ramai bebudak course aku datang. happening kan majlis kawen kalau member-member yang otak giler-giler datang. aku rasa macam bukan datang ke kampung orang dah. macam ada kat kampung sendiri. punya la tahap tak tahu malu tu kan sampai buat macam kampung sendiri. kahh..


team pompuan


team laki

team errrr... -_-'


dah alang-alang gi Hutan melintang tu kan, apa lagi singgah la terus gi Menara Condong kat Teluk Intan. haaa tu aku citer next entri k kalau aku rajin. bajet la kan macam ada orang rajin nak tunggu aku update entri puiiii. ahhhh sukatilah aku punya blog. #cakapsendiri






Saturday, September 22, 2012

Aku Tak Suka

Seriusnya, aku tak suka bila orang cakap "yelah, aku ni sape..lainlah kau..bla bla bla.." atau "yelah, kau tu bakal cikgu. aku ni sekadar di pinggiran je watdeheck#@$#$%^&*".. SERIUS. Aku tak suka orang cakap macam tu sebab aku rasa benda tu macam sarcasm. macam sedang memperli aku dengan cara tersirat. macam orang tu cuba nak sampaikan begini "eleh..setakat orang macam kau apa nak heran." tapi dengan cara yang lain. oh kemon..jangan cuba nak pancing aku dengan ayat sebegitu sebab aku akan sentap. sentap sebab aku punya banyak alasan untuk menyentap.

1. Aku Huduh

oke bunyinya macam kejam sangat tapi aku nak tulis aku tak lawa ekceli. ya aku bersyukur aku lahir tanpa cacat cela TAPI aku bukanlah kategori wanita yang apabila lelaki tengok akan pandang 16x sampai boleh terlanggar tiang atau eksiden motor tatkala aku melintas jalan. NEHI. so jangan nak membandingkan diri anda yang kononnya serba kekurangan itu dengan aku. Lebih-lebih lagi lelaki yang nak usha (konon) pastu aku wat dek pastu buat ayat mintak penampar "yelah..kite tak lawa..awak tu dah la cantik, lawa, bla bla bla.." !@#$%^&*(!

kalau muka aku camni mungkin lori balak pon boleh eksiden tatkala aku menahan pemandunya di tengah malam buta


2. Aku Tak Pandai

Jika anda TIDAK berkesempatan masuk ke universitas atau tidak berpeluang melanjutkan pelajaran, tidak perlulah rasanya membandingkan diri anda dengan saya sebab saya ini nama sahaja budak U tapi saya tak berapa pandai. saya bukan budak dean list. Dahlah tak lawa, bodoh pulak tu. Sedih. Paling tak suka bila orang cakap "yelah..kau kan cikgu.." Hoi aku bukan cikgu tapi bakal cikgu. itu bukan ayat mendoakan tapi lebih kepada memerli. Plus aku tak bercita-cita nak jadi cikgu so mungkin itu pasal aku tak bangga bila kena panggil cikgu. "Habis tu nape kau masuk UPSI?" itu lain kali aku cerita.


Puteri bunian yang cantik dan bijak bestari macam kamus besta. Adorable Hanis Zalikha. 


a doctor to be. Fatin Liyana


3. Aku Kuajaq

Atau dalam bahasa sopan, kurang bersopan santun. Yeah, aku tak reti nak bersopan santun. Bukanlah tak reti langsung tapi dalam situasi tertentu je aku bersopan. Kalau orang wat taik dengan aku, siaplah kau kena maki. Terutama kalau kat jalanraya tu, ada pemandu cam harromm buat road bully kat aku (yeah aku pandu cam kura-kura haruslah kena road bully), nak je aku bagi middle finger. Macam semalam masa nak gi umah lecturer aku, member aku driving, lori kat belakang gi hon-hon. orang bagi laluan tak nak potong. korang paham kan orang baru dapat lesen ni drive cane. memang la a bit funny tapi jangan la wat orang camtu. nak je aku bagi middle finger kat dia tapi memandangkan semua kat dalam keta tu muslimah so aku kena la berhemah. kalau keta tu tinted gelap maut tadi harus aku keluarkan tangan sahaja dan jerit "F**K OFF" kat pemandu tu. kat traffic light pemandu tu lalu sebelah kitorang sambil gelak-gelak. time tu jugak aku sumpah lori dia terbalik. tapi setakat ni takde lak berita dengar ada lori terbalik. mungkin mulut aku tak masin.

sebenarnya banyak lagi aku nak tulis weh. tetiba black out lak kepala ni sebab aku kepam entri ni kat draf untuk beberapa jam sebelum sambung taip balik. aku dapat idea tulis entri ni masa tengah berwudhuk. BOLEHH?? aku taip separuh pastu solat pastu tengok movie pastu sambung taip balik. grrrr.. sekarang aku taktau nak tulis apa dah. nasib korang la baca entri takde motif. -_-' kbai


Wednesday, August 15, 2012

Coba-annnn

3 hari lagi nak raya. tak terasa masa berlalu dengan pantas. macam baru minggu lepas pulak rasanya berpuasa. baju raya pertama belum siap lagi. harap-harap sempatlah siap. kalau tak siap sedih la aku pakai baju raya kedua. bukan tak boleh, boleh je padahal pakai baju raya kedua. tapi tema family belah mak aku tahun ni maroon, so pelik la kalau aku tetiba pakai baju kaler putih.

satu hal pulak dekat-dekat raya ni lah aku kena ulser. ulser tu keluar dekat gigi geraham aku yang baru nak tumbuh. adeh takde tempat lain ke nak tumbuh? gigi aku yang baru nak tumbuh ni takdelah sakit, tapi memandangkan ada ulser kat situ, so terasa jugak la kadang-kadang gusi tu berdenyut. nak makan masa berbuka pun kena kontrol. semalam oke je. tapi lepas aku letak garam makin menjadi-jadi lak. maybe sebab masa aku letak garam tu, jari aku kena kat ulser tu kot jadi dia terkoyak. hmmm logik gak teori aku ni. aku tak main la kumur-kumur air garam ni. aku tenyeh je garam kat ulser tu habis cer. lepas berbuka tadi aku belek lagi la gigi aku tu. owh patut la sakit hari ni lain macam je, dia dah nak keluar rupanya. dulu macam nak tak nak je keluar. sekarang dah nampak 50% dah.

teringat masa aku sem 1 dulu. housemate aku tumbuh gigi geraham. sampai demam-demam member tu tahan sakit. takut jugak aku kalau-kalau mengalami nasib yang sama. alhamdulillah aku takdelah sampai demam tahan sakit, cuma kena tahan lapar sebab ada ulser -_-'

harap-harap ulser ni sembuhlah sebelum raya. tak kuasa aku nak menahan nafsu makan masa raya nanti.


SELAMAT HARI RAYA :)



Tuesday, August 7, 2012

HERO

Sukan selalu menyatu padukan rakyat Malaysia. Kalau tengok sukan yang melibatkan atlet Malaysia macam bola sepak, badminton etc mesti happening gila bila tengok ramai-ramai. Bila menang sorak sorai sampai bergegar kedai mamak. Tapi bila kalah pulang dengan rasa hampa. dan kalau ada yang sensitif tu sampai nangis tengok atlet kesayangan terduduk kecewa di tengah gelanggang tak dapat gold medal pertama untuk Malaysia (aku sedih sikit. tak sampai nangis. tehee you know what i mean)

Rakyat Malaysia sangat supportive. Semua faham tanggungjawab yang ditanggung atlet untuk mengharumkan nama negara. Sebab tu masa Dato Lee Chong Wei dapat pingat perak je hari tu, home FB dan timeline twitter penuh dengan kata-kata semangat yang ditujukan buat DLCW. kalau kat home aku, semua bangga dengan DLCW. dia fight habis-habisan. bila DLCW tweet "I'm sorry", sedih gila aku rasa. dan aku rasa bodoh gila bila ada orang tertentu yang cakap buruk pasal DLCW. kalau orang luar takpelah, ini rakyat Malaysia sendiri. ada tu ADUN lagi. nasib baik dah mintak maaf. kalau tak, baik kau keluar parti. takde orang nak mengundi kat PRU nanti. eh?

Orang luar pun tau nak hargai DLCW. jadi kalau kita orang Malaysia ni tak hargai dia, silalah tukar kewarganegaraan anda.

ambil dari 9gag. bukan setakat Malayisan je, non Malaysian pon respect dengan DLCW. beliau berlatih selama 2 minggu je sebelum olimpik sebab baru pulih dari injured. kesian oke. klik sini kalau nak tengok komen.


kesungguhan DLCW memang mengagumkan ramai orang. semua orang perasan betapa kecewanya DLCW bila tak dapat gold medal. bukan sebab terlepas habuan 4 juta (ni kosmo punya tajuk berita. macam harromm), tapi sebab dia tak dapat peuhi impian rakyat Malaysia yang mahukan emas untuk olimpik. semua orang di negara luar pun akan bangga kalau ada atlet macam DLCW kat negara dorang. DLCW kebanggaan Asia you know ;)



Ubah cer pulak. petang tadi aku tengok acara 110 meter lari berpagar. Kesian oke tengok Liu Xiang jatuh. Liu Xiang ni atlet China. Aku tak kenal Liu Xiang ni. Adik aku yang mula-mula ajak aku bet, aku sokong sape. Aku kalau acara balapan ni aku sokong orang kulit gelap je. Jamaica ke, Nigeria ke, USA ke, janji gelap. sebab tu yang laju lari. Tapi adik aku sokong Liu Xiang. Nasib baik aku paham apa pengulas tu cakap. Liu Xiang ni juara olimpik 2004, pastu menang perak olimpik 2008. pergh patut la adik aku sokong dia. main tipu betul dia dah kenal awal-awal. Tapi tadi malangnya dia jatuh. Sedih pulak aku tengok. walaupun jatuh dan kaki dia injured, dia teruskan gak habiskan larian. kalau dia atlet Malaysia mau nangis gak aku. wuwuwuuu



BTW malam ni Azizul Hasni Awang akan ke final acara keirin. doakan yang terbaik buat Malaysia. juga buat sorang penerjun papan anjal lelaki (lupa nama) yang akan ke final jam 2am waktu Malaysia dan Pandalela yang aku tak tau bila acara dia mula. Good luck Malaysia!

Sunday, July 15, 2012

AKU HARAP KAU BANKRUPT

Selama ney aku suka beli baju secara online. dan selama ini jugak aku tak pernah kena tipu. hinggalah baru-baru ini..(ini je ayat baik sebab aku baru edit. ayat di bawah semua penuh maki hamun sebab ditulis sejam selepas kejadian.)

Gila sial punya kedai kain. Ya Allah.. aku sumpah la kedai kain ney bankrupt. Aku pun xtau macam mana nak start cer aku sebab aku dah sakit hati sangat sampai tangan pon bergegar-gegar menaip. Gila kentang dia menipu sampai takde rasa bersalah pon! kau bayangkan aku beli kain 10 pasang, 9 pasang je dia hantar!! pastu 4 pasang je yang betul. Gile tak menyirap aku.

sepatutnya daripada awal lagi aku tak gatal beli kain tempat dia. balas emel aku pon macam sial nak tak nak je layan customer. tapi aku teruskan aje sebab kedai tu jual murah. memang murah daripada tempat lain tapi tak sangka dengan owner dia sekali murahan tak reti layan pelanggan!! eh siallah puihhh!



rujuk print screen. masa ney aku dah transfer duit dah. aku attach kat dia lagi resit tu. dia suruh aku isi borang pengesahan kat website. aku tak jumpa borang tu kat mana. maklum la noob kan. tapi kau tengok, aku tanya borang pengesahan kat mana, dia tanya aku balik soalan tak berkaitan. aku dah attach kot resit tu! ape ka soklan bodoh dia bagi aku. aku saja tak sensorkan email dia. korang google la cari nama kedai ney. biar korang tak kena tipu macam aku. 

dah 2-3 hari pastu, baru aku jumpa borang pengesahan. dalam 2 hari selepas aku transfer duit baru aku jumpa borang tu. pastu dia cakap dia akan send barang dalam masa 3-5 hari waktu bekerja. Hari Sabtu aku nak balik Sabah dah. so aku sms la kat dia minta dia kirim awal sebab aku takut bila barang tu sampai, aku dah takde kat Tg Malim (aku guna alamat aku kat TM untuk barang tu). 

aku dok sms dia tak reply pon. giler sial lah kan. panas dowh aku. aku tak dapat nak print screen mesej aku dengan dia kat sini sebab hp aku ney cikai je. nak amek gambar, tak nampak lak tulisan tu. tapi kalau ada yang masih tak percaya, nanti aku tangkap gambar and bagi korang tengok mesej tu.

seperti yang aku jangka, bila aku dah sampai KK, beberapa hari kemudian, barang tu sampai ke Tg Malim. sabar je lah. masa tu takpe lagi. aku pikir takpelah, asalkan barang sampai. so aku mintak tolong member aku yang masih stay kat TM untuk poskan barang tu kat aku. Lagipun member aku ney, dia beli sekali kain kat aku. so aku suh la dia bukak dulu bungkusan tu amek kain dia then baru pos kat aku. memandangkan dia agak bz, so semalam baru dia dapat pos barang kat aku. pagi tadi kain tu sampai. 

Bila aku bukak....tadaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KEJADAH KAIN NI LAIN MACAM JE CORAKNYA? bukan 1 bukan 2, tapi 5 kain yang dia salah bagi!!! pastu bila dikira, kain tu ada 8 sahaja. bila aku tanya member aku, dia cakap dia ambil 1 je kain. kalau korang pikir member aku ambil kain tu lebih, I don't think so. aku tetap rasa kedai tu jugak yang salah sebab ada 1 kain tu, dia bagi 2 pieces, tapi 2 meter each and sama kaler. pada aku, aku still kira tu sebagai sepasang sebab dia 2 meter each je. so kalau ikut teori aku, memandangkan owner kedai tu memang bengap, so dia kira kain 2 meter each tu sebagai sepasang kain. 


Rujuk gambar. Dalam pic tu, kain yang aku order ialah kain kat atas paling kiri dan paling kanan serta kat bawah no 2 dari kanan. yang lain-lain aku tak order. yang kat bawah belah kiri dan kanan aku ada order corak yang sama cuma kaler yang aku mintak ialah hitam dan pink tapi dia bagi biru gelap dan biru muda. 
dan kalau anda semua pandai mengira, jumlah kain adalah 8. sepatutnya ada 9 setelah kawan aku ambil 1. 




you see ini dua kain nampak macam sama? ya memang sama pon. yang belah kiri tu dia punya corak kaki. 2 meter each. jadi aku rasa inilah yang membuatkan mereka salah kira. padahalnya kain aku dia baru masukkan 8 pasang. 

aku sebenarnya order kain tu kat sini. http://www.shawl-murah.com/ tapi memandangkan kedai ni perniagaan adik beradik, so bila aku order, link form aku sampai ke sini. http://assyaima-kainea.blogspot.com/

kalau korang perasan, cuba tengok testimoni pelanggan dia. takde yang betul2 puas hati. mesti ada yang cakap ada kain or tudung yang berlainan corak daripada permintaan asal. sesuka hati tok nenek dia je kan bagi corak kain. saje la nak bagi habis stok padahal pelanggan kau dok mengamuk kau salah bagi kain. at least bagi tau la kalau corak tu dah takde. ini balas sms pon tidak, emel apetah lagi. aku haramkan duit aku tu.  biar kau bankrupt. 

ni lagi best. tadi lepas dapat kain tu, aku terus sms orang tu. tapi takde dah aku beradab sopan. sebab selama ney aku sms dia tak reti nak balas. kali ney aku takde dah nak sms sopan santun. aku sound je terus.

"ya Allah makcik!!! kain yg kena kirim dgn sy smua salah!! makcik x rasa bdosa ke tpu pelanggan? taubat la makcik.
pastu dia reply pulak..owh pandai reply mesej rupanya. ingatkan tak pandai.
"ok terima kasih"
giler kentang makcik ney. dah tipu orang boleh rilek pulak. aku tak puas hati, aku sms lagi.
"dah biasa tipu orang rupanya."
paling best dia jawab..
"Iyer. Terima kasih."
pergh!! gila la. mintak-mintak kau bankrupt. then aku sms lagi.
"sy x halalkan duit sy tu. kedai tu milik awak adik beradik kn? hdp la korg dgn duit menipu."
kali ney dia bajet ustazah pilihan lak.
"Iyer. Semoga allah memberkati."
oke..aku pon nak jadi ustazah.
"smoga Allah mgampunkan dosa anda."

ini dia aminkan. aku malas nak sms dah. aku harap dia bankrupt. korang aminkan boleh? 


Monday, June 25, 2012

Cuti Part 2

Kitorang sampai Sandakan dalm pukul 8pm. Dalam tentatif kitorang kena sampai dalam pukul 5pm tapi memandangkan banyak sangat singgah sana singgah sini singgah sinun so terlajak 2 jam lewat. Malam tu kitorang bermalam kat SMK Segaliud. Sampai kat sekolah tu kitorang terus makan and mulakan program. Tak sempat nak check in kat asrama dulu sebab dah lewat.

Program tu program motivasi untuk pelajar tingkatan 1 sampai 6 atas dan yang join program tu hanya bebudak yang dok asrama je. Dalam 100++ orang pelajar yang ada dan dorang kena pecah kepada 10 kumpulan kalau tak salah. Kitorang ney pulak jadi fasi. 1 kumpulan 2 fasi. First time aku jadi fasi dan kena panggil CIKGU. oke aku tak biasa sebenarnya kena panggil cikgu so aku suruh pelajar group aku panggil aku kakak je. Macam tua gila aku kena panggil cikgu. esok-esok student aku panggil aku Miss Kathy je. HAHA

kakak-kakak aka cikgu-cikgu fasilitatorrr


kagum aku dengan student ni. dorang amek perhatian kot kat aku. eceh


Keesokan hari kitorang pergi Kg.Garinono untuk buat khidmat masyarakat. Kitorang gi bersihkan masjid yang baru siap dibina. Lepas bersihkan masjid, kitorang bertolak pergi Semporna lak. Destinasi pertama yang kitorang pegi kat Semporna ialah Bukit Tengkorak. Lawa dowh view dia dari atas bukit tu. Tapi disebabkan aku tak laratnye pun nak sampai atas tengok tapak arkeologi, aku berhenti sekerat jalan je. Dah la masa tu sakit pompuan aku datang. menggigil-gigil aku nak mendaki. Tapi berbaloilah sebab view dia chantek gila.

berbaloi-baloi (tangkap gambar guna kamera hp je)


bliss



Sampai kat pekan Semporna dalam pukul 6.30pm. Singgah makan kat pekan Semporna sebelum bergerak ke SMK Bugaya untuk bermalam di sana. Malam tu kitorang takde program, cuma raptai untuk program keesokan harinya (21 Jun). 

curi tulang. 
oh ya yang baju putih tu Dayah, tudung coklat tak pandang kamera tu CT. Kawan kepada Yati n Pretty. Inilah 'geng' aku kat Semporna. ;)



Esok harinya program motivasi untuk 9 buah sekolah menengah di daerah Semporna. Pagi buat program motivasi dan petangnya majlis penutupan. Masa majlis penutupan tu aku jadi mc terjun. mc asal pergi tawau ada hal so AJK Protokol takut mc asal tak sempat balik sebelum majlis mula so aku jadi back up. 2 minit sebelum VIP sampai mc asal pun muncul tapi dia suruh aku teruskan je. Aku pun terjun je lah gaya bebas sampai nama pegawai pelajaran daerah pun aku salah sebut. Dem. Tapi salah sekali je lah pastu aku sempat diperbetulkan. Tapi lagi dem bila kitorang (mc ada 2 orang) lupa sebut nama sebuah sekolah untuk naik pentas terima cenderahati. Padahal PK HEM dia ada je datang. Aku pun baru tau benda ni masa post mortem. Double dem. 



muka ceria seolah-olah mendapat motivasi baru. ceeewahhhh



Program tamat pukul 3.45pm camtu. Awal habis. So cepat-cepat bersiap sebab nak check out. Malam tu kitorang nak tido kat homestay (ke challet?). amboi laju je kalau dengar camtu. ni nak buat program ke nak jalan-jalan ni? (suatu suara bertanya). Dua-dua. 

orang terawal yang sampai di tempat penginapan yang baru. over kau jahhh.


Pengarah program larang kitorang (perempuan) mandi, sebab nak bagi adil kat budak lelaki. Budak lelaki lambat sampai so bila diorang sampai konon nak terus gi dinner la. Biar semua sama-sama tak mandi. Sekali bila budak lelaki sampai, semua gi mandi. Budak pompuan lah yang jadi mangsa tak mandi. Ini tidak adil! 

teka sape yang dah mandi -..-'


Malam tu kitorang dinner kat restoran Anjung Lepa. Aku agak ni restoran sekali dengan hotel sebab sebelah dia Seafest Hotel. Tisu kat meja kitorang pun tulis Seafest Hotel so aku agak makanan hotel lah kat Anjung Lepa tu.




ini Seafest Hotel. bersebelahan dengan Anjung Lepa.

Habis makan, terus balik tempat penginapan dan mandi. Memula nak borak-borak dulu ngan Yati, Pretty, CT n Dayah (itu plan awal sampai beli snek lebih kat Giant buat makan2 sambil borak). Tapi impian tinggal impian. Gara-gara kepenatan dan keselesaan bilim yang melampau semua lelap dengan cepat dan bermimpikan Pulau Mabul yang akan dilawat esok hari. ;)

Update minggu depan.




Cuti

Apakah salah satu pengalaman terindah apabila bergelar student? Cinta kampus? Mungkin. Jadi MPP? Oh great. Repeat paper? Naaahh. Ikut program anjuran U? ABSOLUTELY. Aku ini walaupun sudah sem 4, tapi aku  lah manusia yang paaaaaling malassss join aktiviti U ni. entah la kenapa. Padahal masa sekolah dulu aku aktif kot. Mungkin aku dah terkena sindrom BOSAN. Namun begitu, aku tidaklah pula membiarkan kemalasan itu membelenggu diri lantaran memikirkan kekurangan pengalaman dan juga sijil yang aku miliki. Aku khuatir jika kecetekan ilmu membuatkan aku gagal menempuh alam praktikum nanti. Cessss ayat nak skema je puihhh!!

So hari tu, dua hari lepas pulang ke rumah manis rumah, aku gerak pegi Program Dikayuh Pangataian anjuran IKSAS (Ikatan Sepadu Anak Sabah) UPSI. First time la aku ikut program cenggini. 4 hari kitorang buat program start dari KK-Sandakan-Semporna. Best lah. FYI, walaupon aku ni anak jati Sabah, aku tak pernah pegi Semporna okayy. Jauh kot Semporna. Nasib baik aku tak muntah dalam bas.

So here starts our journey.....

19 Jun, semua berkumpul kat KK. Kitorang bertolak ke Sandakan dalam pukul 10am camtulah sebab kitorang singgah ambil beberapa orang peserta program kat airport. Kat KK, kitorang singgah Menara Tun Mustafa aka Yayasan Sabah dulu. Saja amek gambar kenangan sebab ada sesetengah peserta yang bukan orang KK tak pernah gi situ. Aku takde amek gambar kat situ. Yelah rumah aku dekat je kot dengan menara tu. Bosan dah aku tengok. LOL. Pastu kitorang singgah UMS. Ambil gambar jugak. Ni pun aku tak camwhore sensorang sebab bosan dah. Masa amek gambar ramai-ramai je aku join.

Actually kan aku takde geng tau join program ni. Maksud aku, geng yang boleh huha-huha sekali dengan aku. Kalau kawan-kawan ada je kat sini tapi bukan yang boleh duduk semeja makan sama-sama mengumpat sama-sama. Aku jadi lone ranger. Memang kalau dalam persatuan IKSAS pun aku lone ranger. Aku kenal je semua JK tertinggi dia tapi hakikatnya aku sorang-sorang je. Kalau nak cakap benda-benda formal boleh tapi kalau nak cakap merepek, tak in. Masa kitorang singgah kat kedai makan untuk lunch, aku cuak dah. Aku benci gila moment di mana kau kena makan sorang-sorang padahal orang lain ada geng. Takkan aku nak masuk geng orang kan? Bukanlah aku sombong tapi aku tau cara pompuan bergeng. Kalau lelaki rilek je jabat tangan terus boleh duduk makan semeja sebab dorang sembang benda-benda general macam bola, politik (kot) etc. Kalau pompuan ni kau takleh sembarang masuk geng. Aku tau lah sebab aku pon rasa awkward bila orang lain masuk geng aku. LOL

Tapi alhamdulillah.. Allah Maha Penyayang. Masa gi makan tu aku duduk semeja dengan dua peserta perempuan ni. Memandangkan diorang berdua je kan so aku berani la nak join sekali. Cer punya cer rupanya yang sorang ni memang kenal aku. Dia kawan kazen aku masa sekolah dulu. Kazen aku tunjuk FB aku kat dia. Lama-lama sembang aku rasa macam in je aku dengan diorang ni. Nak-nak lagi kitorang memang sama-sama sem 4, so senang lah cer. Dorang major sejarah, aku minor sejarah, so bila awal-awal perkenalan tu cerita pasal subjek sem depan kira dapat masuk lah kan. Cessss first impression kena lah sembang akademik sikit. LOL. Since that day aku join je mana dorang pegi. Dorang pon macam paham je kan aku ni kesian takde geng jadi dorang tak mengabaikan aku. haha sedih gila keadaan aku.

dari kiri : aku, Yati, Pretty @ Ann (dia ada 2 nama panggil je mana anda suka).

Itulah mereka yang menceriakan hari-hariku sepanjang 4 hari program berjalan. Yang sudi meregister bilik sama-sama dengan aku walaupun akhirnya kitorang dipisahkan sebab tak cukup bilik dan yang sudi kejut aku bangun pagi walaupun bilik aku kat atas dorang kat bawah. 

Cerita belum habis. Lain hari wa sambung. 

Friday, June 15, 2012

Setiap Gambar Ada Lagu (untuk dia heyy untuk dia untuk dia....)

Hari ney aku paper minor sejarah. Alhamdulillah esok last payyyyyypeeerrrrr pastu boleh balik KK yuhoooo..  Semalam aku meluangkan masa beriadah dengan mencipta lagu. Lagu la sangat. Nasib baik dapat jawab paper tadi. Kalau tak nangis tak berlagu la aku. Orang lain ada paper study kat library. aku lak study kat taman. Jadi kalau tak menyampah silalah menatap setiap gambar ada lagu di bawah. 




Lagu pertama. 

Kau sempurna bagiku, tak kurang sesuatu,kau terima apa adakuuuu.. 
(aku tengok gambar ney terus lagu tu berkumandang d telinga. ceiitttt)



Lagu Kedua

kita berkenalan hanya dalam laman muka buku..aku tak habis paper lagi tapi aku pegi outing oh owuowuo.. aku memang la ohsem.. (lagu apakah?)



Lagu Ketiga

you don't know o oh.. you don't know me beautifool.. -_-'



Lagu Keempat

tiada keretaku bawa kau jalan-jalan..basikal ku pun ini atok aku yang punya..



Lagu Kelima

matanya lirik-lirik selalu..errrr... (tet!!!! lampu merah Jangan Lupa Lirik)








habis lagu sudah 




kalau ada sape-sape berminat untuk mendapatkan khidmat photographer ni (bukan aku), sila la berhubung dengan beliau (Zell)




ada orang cakap muka aku macam Mongolian kat pic ney. wat say you?







Saturday, May 19, 2012

Di atas Normal

Pernah tak kau rasa, tiba-tiba kau teringat 'dia'. Dia yang dah lama kau ingat kau dah lupakan. Semua secara tiba-tiba. Tanpa ada kau sms, tanpa ada kau stalk profile FB dia. Perasaan tu macam kau bangun pagi, dan tiba-tiba 'kenapa aku rindu dia?' Aduh ini perasaan kadang-kadang di atas normal. Kaki di kepala, kepala di kaki. Gila kan?

Adik aku pernah cakap, lagu 'tak mungkin kerana sayang' tu lagu orang hipokrit. kalau kau tak sayang buat apa kau kenang, ye tak? Aku rasa ini perasaan yang aku alami sekarang. "kau telah jauh, jauh dariku, tiada ruang di hati buatmu, namun harus ku akui, ada ketika di minda kau menjelma kembali.." puihh!! gila jiwang.

aku pun tak tau la kenapa dengan aku ni kan. Hari tu entah kenapa aku boleh ingat pulak kata-kata dia kat aku dulu. aku pernah cakap kat dia, "kau dah kunci hati aku'" (oke aku tau ini ayat bodoh jiwang budak umo 16 tahun.) pastu dia jawab "aku dah buang anak kunci tu jauh-jauh dalam sungai. biar takde orang jumpa. biar takde orang boleh bukak hati kau selain aku." macam tu lah bunyik ayat dia walaupun bukan sebijik-sebijik macam tu yang dia cakap. aku rasa kadang-kadang apa yang dia cakap tu macam betul. aku tak boleh nak lupa dia 100%. bodoh kan? bukanlah aku tak boleh lupakan dia tu maksudnya aku masih nak dia balik kat aku. bukan. tapi aku rasa macam "kenapa kami putus? kenapa kami harus putus?" janji-janji kami dulu aku masih ingat sampai sekarang. dah 4 tahun kot kami putus. dan kalau kami masih kapel hubungan kami dah cecah 6 tahun dah. kalau kawen mesti anak dah 3 orang (kalau spesis produktif la).

'dia' dah ada orang lain, aku pon dah ada pengganti dia. aku dah teruskan hidup. walaupun selama setahun selepas kami putus aku rasa macam di awang-awangan. bangun pagi nangis, nak tido nangis. sangat bodoh. tapi alhamdulillah aku tak bunuh diri. paling awesome bila aku boleh senyum (fake) bila dia kenalkan aku dengan gf dia. sakit oke. tapi aku teruskan hidup tanpa berharap aku akan jumpa pengganti dia. masa tu aku hanya fikir kalau aku takde bf sampai bila-bila, aku mintak je mak ayah aku carikan calon suami untuk aku. senang cer.

mungkin sebab terlalu terkesan dengan kesakitan-kesakitan lalu tu lah yang buat aku ingat dia. tak sangka chenta seorang budak hingusan umo 16 tahun terkesan sampai sekarang. and kalau kami masih kapel, mungkin kami study sama-sama sekarang. dulu masa aku form 4, dia umo 19 (diploma). dia nak tunggu aku habis sekolah, pastu kitorang plan sambung degree sesama. aduh kenangan tu..please la kenapa aku takleh stop ney.


*huh

Tuesday, May 15, 2012

Hambar

Pergh tajuk aku macam cerpen sepi menanti si dia yang tak kembali. HAMBAR gittewww.. Kalau tajuk novel mesti bajet cer sedey-sedey tangkap nangis srot sret srot sret hingus kan. Tak pun cerita chenta yang bertahun-tahun bahagia hujung-hujung rasa hambar, tawar, takde seri. Oh mengapakah?

Pernahkah anda berada dalam situasi ; anda dah ada pakwe/makwe, kapel dah lama, masing-masing dah kenal sangat diri masing-masing sampai sampai kalau kau nak buang hingus ke nak kentut ke depan dia kau dah tak rasa malu. Kau nampak dia main bola sikit punya chantek jaring gol tapi kau dah tak rasa "ahhhh hensemnya pakwe akuu~!! ahhh hebatnya diaa~!! ahhh i'm your no 1 fan~!!!!"

Pernahkah?

Aku pernah eh ada kawan-kawan aku yang pernah mengalaminya. Lalu terjadilah perkara seperti : your classmate admire kat kau pastu selalu chat dekat FB atas alasan nak tanya keja tanya itu tanya ini (bukan personal) pastu lama-lama pandai keluar sama teman gi makan gi pekan gi library. Pastu bila kau nampak dia dari jauh kau sengih dengan lebarnya. Bila dia tegur kau, kau blushing seblushing blushingnya. Adusss perasaan itu sangat indah sebab kau dah lama tak rasa dup dap dup dap bila kau nampak bf / gf kau. Perasaan itu indah bila kau dapat sms dia pagi-pagi buta wish good morning sebab kapel kau dah lama tak sms kau wish gud morning macam mula-mula berchenta dulu. Perasaan itu indah bila dia caring dengan kau bagitau "jangan lupa makan oke" sebab kapel kau dah lama tak tunjuk caring tanya kau dah makan ke, dah mandi ke bla bla bla. Serba-serbinya indah. Sampai satu tahap kau rasa kau dah tersuka dia sebab dia suwiittt sangat. Sampai kau fikir mungkin itulah penamat kisah chenta kau dengan kapel kau sebab kau dah jumpa the right person yang boleh buat kau happy.

TAPI

Bila kau dah mula menjebakkan diri dalam kecurangan dan simpan kekasih gelap (tak putus dengan kapel pertama sebab takde alasan munasabah nak mintak putus), kau rasa ada sesuatu yang hilang. Kau rasa kau tak bebas jadi diri kau. Kau nak menguap besar-besar pun kau malu sebab si skandal kau suka kat kau sebab dia ingat kau ayu (dia nampak kau pertama kali masa perkenalkan diri dalam kelas *lecturer suruh. memanglah bajet ayu cakap depan kelas kan). Kau nak gelak kuat-kuat pon tak boleh sebab si skandal akan buat muka annoying (yelah sebab masa mula-mula kenal gelak pon tutup mulut kan). Serba-serbi kau buat rasa canggung. Rasa bukan diri kau sebenar. Then baru kau sadarr yang kesuwitan (kemanisan) yang kau rasa tu hanya perasaan sementara. Temporary storage feeling gitteww.

Masa tu baru tersedar dari mimpi dan angan-angan sindarela, bahawasanya kemanisan yang kau rasa itu adalah tipu semata. Kau tertipu dengan perasaan kau sendiri. Kau dah lama tak rasa ada orang caring dekat kau, sebab hubungan chenta yang lama terjalin tidak memungkinkan seseorang betah untuk mengucapkan "Selamat Pagi Chenta" selama 5 tahun berturut-turut tanpa jelak. Lalu bila orang buat macam tu, kau terus rasa kau jatuh chenta. Walhal kau hanya suka layanan itu, bukan orangnya. Lalu kau menyesal. Kau sedar yang kau hanya sayang dekat kapel kau ; orang yang boleh terima kau seadanya, orang yang boleh kau jawab panggilan 3G nya tanpa basuh muka di pagi hari, orang yang boleh kau ketuk kepalanya bila dia buat lawak bangang.

Perasaan hambar tu ternyata menipu. Tapi ternyata juga percintaan yang terlalu lama itu buat kita rasa bosan. Mungkin cara yang terbaik mengelakkan rasa bosan selepas kahwin ialah dengan bercinta kejap pastu terus kawin. "Habis yang dah berchenta lama ney cane pulak?" hah yang tu kau putus dulu. Bila dia masuk meminang baru declare balik. Boleh?

Friday, May 11, 2012

IMY..Jesselton

Menghitung hari detik demi detik bila aku nak balik Kota Kinabalu kotarayaku. Aku skip je buat-buat tak tau bahawasanya sebelum aku balik tu aku kena hadap final exam. -..-' Semangat gilo nak balik nak jumpa family and kawan2 terchenta. Inilah padahnya apabila cuti midsem yang lalu aku tak balik KK. Padan muka. Bajet la macam aku tinggal oversea balik rumah setahun 2 kali. cehh. Oh ya tapi aku bersyukur aja la sebab ada orang lain masa raya pon tak balik. Kesian woo..

Aku dah plan dah dalam palaotak aku ney nak buat apa masa cuti nanti. Tahun lepas (bulan May-Sep) cuti sangat panjang so aku boleh la kerja. Sem ni, dengan cuti yang tak berapa nak panjang, pastu bulan Julai dah nak puasa, lupakan sahajalah niat untuk bekerja. Tak kuasa ayah aku nak amek aku kat tempat keja tengah2 orang nak terawih.

Cuti sem lepas (Januari) sangat singkat, sebulan je. Tak menyempat nak berjimba dengan gurfrengss. Ada la jugak hang out jap kan tapi setakat meronda di kotarayaku apalah sangat. Balik2 bangunan, jalanraya, waterfall, waterfront. Rindu pulak aku nak gi pulau. Pastu nak gi petik stroberi (aku tak penah buat ni sepanjang hidup sobs sobs) pastu nak gi mandi kolam air panas (tak penah pegi gak T_T). Lagi best sebab cuti nanti my bestie bawa 'kawannn' dia blk KK so aku kena jadi tour guide bawak diorang jalan2. My bestie tak boleh harap dia tak tau jalan kat KK LOL.

picture taken in ETS @ Ipoh KTM Station. Si photographer itu bestie saya dan yang ambil gambar kami ialah orang yang akan ke Sabah. *nicekandispic


Oke so so saya telah pon memplan apakah yang harus saya lakukan ketika cuti nanti.

First. 

Pegi Kundasang. Percaya atau tidak cuti sem Januari lepas adalah kali pertama aku jalan-jalan kat Kundasang. Dah la masa tu hujan, kesian gila tak dapat gi ladang stroberi.  Amek gambar pon semua bajet kat New Zealand sebab kabus je memanjang. Kali ney kalau boleh aku nak bermalam sekali. Baru syok. Harap2 ada bajet lebih. hewhewhew

Perkasa Hotel Resorts & Spa. Duhh bestnya stay kat sini.

Kalau dah bermalam boleh la gi Poring sekali. mandi air panas. Pastu gi ladang stroberi, ladang ros, ladang lembu susu. Hari tu dah pegi dah ladang lembu hitam putih tu tapi tak masuk kat dalam. Amek gambo kat luar je. Dasar kedekut tak mau masuk kalau bayar. LOL

mana lembunya?


Second.


Pulau Manukan. Sebelum masuk UPSI dulu aku dah berjimba kat sini. Best woo.. air jernih, pantai putih, awek berbikini. Eh? Mungkin itu untuk lelaki. 



Third.

google

Rumah Terbalik. Ini tempat baru lagi ekceli. So tak malu sangat la kalau aku tak penah pegi. oh ya btw bestie aku punya kawan tu nak sangat gi sini. so maybe boleh la ajak dia sekali (wah aku sangat baik hati). Harap-harap tak sesat la. Kawan aku yang kat KK pon mana penah gi tempat ney. LOL




Oke tu je lah senarai aku nak berholiday. Kalau nak melancong sampai ke Tawau and Sandakan tu malas la pulak nak naik keta kan. Kalau naik katerbang takde promotion tiket lak. Sebenarnya banyak lagi tempat nak pegi tapi bajet je yang menyekat keinginan. kahhh! Nanti pas aku dah gi berjimba aku hapdate k? (macam orang nak baca sangat ko gi mana kan).